True
Voetbal.TV => Kijk hier samenvattingen en nieuws van voetbal ! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Tussen kunst en kitsch - Alle afleveringen
Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 12

Bas Hesselink taxeert een boek uit 1735 met beschrijvingen van de kastelen, steden, dorpen en stadsplattegronden van heel Vlaanderen, inclusief delen van Nederland en Frankrijk. Emilie den Tonkelaar bekijkt een schilderij van Rob Graafland. In het Bonnefantenmuseum zijn maar liefst zeventien objecten van deze kunstenaar in de collectie aanwezig. In datzelfde museum komt ook een broche met drie mussen aan bod, die de drie kinderen van de oorspronkelijke eigenaresse vertegenwoordigen. Jaap Polak vermoedt dat de crucifix, een symbool uit de christelijke traditie, uit de 18e eeuw komt. En wat is de achtergrond van het oranje, authentieke krukje?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 34

Expert Mieke Zilverberg nodigt visagist Wilfred Stroop uit om te praten over cosmetica in de oudheid en nu. Samen bezoeken ze de tentoonstelling De mensen achter mummieportretten in het Allard Pierson museum. Ze zien veel raakvlakken tussen de wijze waarop meer dan 2000 jaar geleden cosmetica gebruikt werd en het heden.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Rob Driessen taxeert een pendule klok, gemaakt door Jan Eisenloeffel.

Expert Rob Driessen taxeert een penduleklok, gemaakt door Jan Eisenloeffel. De Nederlandse edelsmid was gespecialiseerd in dit type klok. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van de Curaçaose schilder Hipolito Ocalia, die autodidact was, en bewondert diens aangeboren talent. Hij schilderde in een naïeve stijl, zonder schaduwen of perspectief. Ook taxeert Robert Aronson een blauwwit aardewerken plaque. Oorspronkelijk werden dit 'porseleinen schilderijtjes' genoemd. Het is een soort uitvergrote tegel, maar echt gemaakt om ingelijst te worden, net als een schilderij.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 11

Werken op papier van Charley Toorop, dochter van beroemde kunstenaar Jan Toorop, zijn zeldzaam. Toch heeft expert Paul van Rosmalen er een in zijn handen. Wat zou deze tekening opbrengen? In ss Rotterdam taxeert Wim Bouwman een verguld zilveren doos. Deze doos komt uit 1830 wat het, in deze bijzondere kwaliteit, extra bijzonder maakt. Het schilderij met daarop afgebeeld Jean Le Gouche, bewindhebber van de West-Indische Compagnie, past goed in het oeuvre van schilder Dirck van Sandvoort. Ook zijn er twaalf blauw-witte Delftse borden met religieuze teksten en levenswijsheden te zien. Het is bijzonder om deze set van 12 borden samen te zien.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Robert Aronson taxeert 'Zoutmanbordjes', met naam Johan Zoutman, beve

Expert Robert Aronson taxeert zes Zoutmanbordjes. Op de bordjes staat het schip met de naam van Johan Zoutman, bevelhebber en held van de Nederlandse vloot in de achttiende eeuw. Jaap Polak taxeert een kwispedoor en een wijnkan van porselein. Het type porselein werd gemaakt voor de rijke bourgeoisie. De kan werd gebruikt voor wijn en de kwispedoor gebruikte men om pruimtabak in te spugen. Ook komt er een wand-of tafelklok in houten kast aan bod. Expert Fred Kats taxeert de Haagse klok. Deze klok heeft een bewerkt familiewapen onderin, wat vrij ongebruikelijk is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 10

Een ets voor vijf gulden uit een kringloopwinkel blijkt een mezzotint van Escher te zijn. Bij een mezzotint wordt er van donker naar licht gewerkt. Met deze techniek kon Escher mooie halftinten realiseren. Volgens Willem de Winter is het een zeldzame vondst van een prachtig werk van Nederlands beroemdste graficus. Ook de glas-in-loodramen van maker Jacob van den Bosch zijn zeldzaam. Hoeveel zijn de drie panelen waard? Verder wordt er in Singer Laren een armband van platina met briljanten en diamanten getaxeerd, een bijzondere kijkdoos van papier en een schilderij waarop de ontwikkeling van Amsterdam goed te zien is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Karl Stimm taxeert in Oorlogsmuseum Overloon een lanspunt uit de bron

Expert Karl Stimm taxeert in Oorlogsmuseum Overloon een lanspunt uit de bronstijd die door de aanbrenger zelf met een metaaldetector is gevonden. Er is weinig materiaal gebruikt en professioneel gegoten. Zoiets kom je bijna nooit in Nederland tegen. Doordat de herkomst is achterhaald, is het veel waard. Ook taxeert expert Willem Jan Hoogsteder een koperen schilderij met Maria en Jezus. Het schilderij is niet gesigneerd, maar komt dicht in de buurt van Frank Francken. Francken is een schildersfamilie uit Antwerpen. Expert Joseph Estié taxeert een blauw-witte Chinese schotel. Het zou een 'Cornelis Pronk' zijn van zeldzame grootte.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 9

Emiel Aardewerk heeft veel Nederlands zilver gezien in zijn leven, maar het paar kandelaren dat hij nu in handen krijgt, is hij nog nooit tegengekomen. Ze zijn uitzonderlijk zeldzaam. Hoeveel zijn deze waard? In Kasteel Ruurloo bekijkt expert Marcel Brouwer een beeld, waarvan ook een exemplaar in het Kröller Müller Museum te vinden is. De maker, Hildo Krop, is het bekendst geworden als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Ook komen twee blauwe vaasjes met daarop regendraken aan bod en een kanon uit Indië dat waarschijnlijk afkomstig is van een 18e-eeuws schip.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Paul van Rosmalen taxeert vanuit het Nederlands fotomuseum Rotterdam

Expert Paul van Rosmalen taxeert in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam een mobile van Pol Bury uit 1955. Deze mobile heeft wel wat geleden, maar is onmiskenbaar authentiek. De kunstenaar is in Europa een van de grondleggers van de kinetische kunst, bewegingskunst, en dat geldt ook voor deze mobile. In zijn latere sculpturen werkte hij veelvuldig met water. Hij ontwierp fonteinen waarmee hij over de hele wereld bekend werd. In Brussel staat de bekende Pol Bury Fontein. Pol Bury overleed in 2005 in Parijs.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 37

Expert Mieke Zilverberg laat in het Rijksmuseum van Oudheden een mummie met een kralennet zien. De aanleiding is een oud kralennet aan tafel in Singer Laren. Mieke bespreekt met een conservator hoe het balsemen in het Oude Egypte ging. Hoe het vandaag de dag gaat, hoort ze van een balsemer van het mortuarium op Schiphol.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Jaap Polak taxeert vanuit Museum Beelden aan Zee een aardewerken kom.

Expert Jaap Polak taxeert vanuit Museum Beelden aan Zee een aardewerken kom. Het is bijzonder dat aan de binnenkant van deze Iraanse kom een leeuw staat afgebeeld. In de islam beeldde men namelijk liever geen mensen of dieren af, maar in Perzië was het in de Sjiitische samenleving wel degelijk toegestaan. De leeuw is een teken van moed en het is een koninklijk dier. De kom komt uit noordwest-Iran en dit aardewerk is typerend voor het zogenaamde Garrusgebied.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Rob Driessen taxeert in het Noordbrabants Museum een radiator ornamen

Expert Rob Driessen taxeert in het Noordbrabants Museum een radiatorornament. Men maakte dure auto's hiermee extra opvallend. Heel beroemd is het radiatorornament van Rolls Royce: the 'spirit of ecstasy', een gevleugelde vrouwenfiguur die voorover buigt tegen de wind in. Dit beeldje van Gustave Poitvin is duidelijk een knipoog naar Rolls Royce; de gevleugelde nymf doet de handen voor haar ogen, alsof ze bang is voor de snelheid! De titel 'Vertige de la Vitesse' betekent snelheidsvrees. Het hoort niet bij een specifiek automerk, maar is zeer geliefd bij verzamelaars.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 32

In Heerenveen krijgt expert Titia Reuser een halsketting te zien. Zij herkent die meteen als een werk van haar oud-jaargenoot Ralph Bakker, met wie ze op de vakschool voor edelsmeden zat. Toen viel zijn talent al op en menig student was jaloers op hem, omdat een sieraad van hem al tijdens de opleiding in het Zilvermuseum belandde. Titia gaat naar dit museum om dit sieraad van dichtbij te bekijken. Vervolgens bezoekt ze Ralph in zijn atelier in Rotterdam om meer sieraden van hem te zien. Waar is hij nu mee bezig?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 31

Regelmatig krijgt expert Emiel Aardewerk zilveren miniaturen te zien. Een kleine kroonluchter brengt hem ertoe het Kunstmuseum in Den Haag te bezoeken en daar een groot poppenhuis van Sara Rothé te bekijken. Sara Rothé was gehuwd met de rijke koopman Jacob van Ploos van Amstel. Het stel had geen kinderen en in 1743 bedacht Sara het poppenhuis als tijdverdrijf. Emiel bespreekt enkele fraaie miniaturen uit het poppenhuis. Het geeft een kijkje in het huislijke leven in de achttiende eeuw.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 30

Expert Fred Kats bezoekt in Amsterdam zijn collega Jos Meis om in zijn winkel enkele fraaie, vroege pendules te bespreken. Beide heren zijn vooral gecharmeerd van de Franse exemplaren. Fred bezoekt ook het museum Zaanse Tijd, waar meerdere pendules uit de 19e eeuw staan.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 29

Broer en zus Aardewerk gaan naar Friesland en staan stil bij de vele zilveren prijzen die vroeger bij verschillende gelegenheden te winnen waren. Ze beginnen in het Friese Museum in Leeuwarden en eindigen bij de voetbalclub Heerenveen, die ooit de KNVB-beker wonnen. Daar zien ze een zilveren beker die niet van zilver is, zoals de meeste sportbekers alleen maar 'zilver ogen'.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 35

In het Cobra Museum in Amstelveen krijgt expert Pieter Jorissen een klein schilderijtje van Suze Robertson te zien. Hij vertelt dat deze kunstenares, net zoals vele andere kunstenaars in haar tijd, vaak naar Katwijk ging om daar te schilderen. Katwijk aan Zee was rond 1900 niet alleen een bekende badplaats, maar had ook een beroemde schilderskolonie. Pieter Jorissen bezoekt Katwijk en het lokale museum om daar met de conservator stil te staan bij die sprankelende kunstenaarskolonie, waarvan nog veel kunst uit die tijd in het Katwijks museum te zien is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 43

In Museum MORE in Gorssel krijgt Willem de Winter de fraaie Escher-prent Het Oog te zien. Escher is een graficus pur sang en een meester in de mezzotinttechniek. Willem brengt een bezoek aan Escher in Het Paleis, de enige plek waar je altijd werk van Escher kunt bewonderen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 38

Paul van Rosmalen bezoekt het SCHUNCK Museum waar een groot deel van het oeuvre van schilder Aad de Haas te zien is. Daarna gaat hij naar de kerk in Wahlwiller waar de Haas op de muren de Kruisweg geschilderd heeft.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 25

Menno Hoencamp vertelt vanuit museum Klok en Peel in Asten over een bijzonder gouden zakhorloge. Het horloge is een kwartierslagwerk, waarbij je ook in het donker kunt horen hoe laat het is. De expert vertelt dat men vroeger vooral luisterde naar de tijd. Kerkklokken waren daarbij heel belangrijk. Zo ook die van de oude Cumerakerk in Rhenen. Met de voorzitter van het Cuneragilde klimt Menno naar de klokkentoren, waar ook de beiaardier zit. De heren praten over het belang van de voorslag of het voordeuntje van het carillon.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 47

Expert Martijn Akkerman bekijkt een marquise-broche. De broche is in deze vorm niet origineel. Martijn gaat naar Het Rijksmuseum en vertelt daar het verhaal van Madame de Pompadour, de vrouw naar wie de marquise-vorm is vernoemd.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 45

Expert Karl Stimm krijgt een lanspunt uit de bronstijd te zien, dat gevonden is met een metaaldetector. Een mooie aanleiding om met een metaaldetector aan de wandel te gaan, op zoek naar archeologische bodemvondsten, en een kijkje te nemen in het Rijksmuseum van Oudheden.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 20

Rob Driessen vertelt over een klein beeldje van Mendes da Costa; hoezeer Helene Kröller-Müller gecharmeerd was van deze beeldhouwer. Rob bezoekt Jachthuis Sint Hubertus in het park De Hoge Veluwe. Hier wordt hij rondgeleid door beheerder Hein van Beek.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 18

Regelmatig krijgt Robert Aronson kaststellen onder ogen. Zo ook in het Dordrechts Museum; de grootouders van meneer hadden dit vijfdelig kaststel op een kussenkast staan en hij heeft het van zijn moeder geërfd. Een mooi voorbeeld van een kaststel, gemaakt rond 1900. Ook laat Robert de ontwikkeling van kaststellen zien en geeft een kijkje tijdens het proces van eerste bakgang tot eindproduct.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 16

Expert Joseph Estié vertelt in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg openhartig dat hij besmet is met het 'thee-antiquiteiten'-virus. Hij bezoekt samen met collega-expert Tom Angevaren Huys ten Donck, waar zij theeaccessoires en theemeubelen bespreken.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 14

In het Cobra Museum komt een tazza, ondiepe schaal, aan bod. Men schonk hier vroeger wijn in en dan kwam er uit de middelste bol een figuurtje tevoorschijn. Dat wordt Hansje in de kelder genoemd. Dit soort tazza's met een verschijnend figuurtje in het midden zijn erg zeldzaam. Expert Emiel Aardewerk neemt een kijkje in het Zilvermuseum, waar een 'Hansje in de kelder' uit de 17e eeuw staat, en meer zilveren geboortegeschenken.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 12

Een ring met veel diamanten is voor Martijn Akkerman de aanleiding om meer te vertellen over deze schitterende edelsteen. Vanuit DIVA in Antwerpen en bij de diamantslijperij Asscher in Amsterdam.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 11

In Singer Laren komt een schilderijtje van Willem Rip bij Emilie den Tonkelaar aan tafel. Het hangt bij een vriend van de eigenaresse op het toilet. Wat is de waarde van dit schilderij? De kunstenaar Willem Rip is niet heel bekend bij het grote publiek, maar hij was in zijn tijd net zo populair als Mesdag en Israëls. Samen met enkele tijdgenoten maakte hij aquarellen voor de kunstkast ter ere van het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 10

Expert Willem Jan Hoogsteder laat in het Mauritshuis werk zien van schilder Jacob de Wit en andere voorbeelden van trompe-l'oeil. Ook neemt hij een kijkje in Den Haag bij Jan Berghuis, die meesterschilder van de illusies is. In Het Louwman Museum krijgt Willem Jan een schilderij met engelen van Jacob de Wit onder ogen. Het komt uit het ouderlijk huis van de huidige eigenaar. Hoeveel is de 'ideale kerstkaart' waard?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 9

Mieke Zilverberg gaat naar aanleiding van een ingebracht olielampje uit de 8e tot 7e eeuw voor Christus naar het Allard Pierson, waar een bijna identiek exemplaar te vinden is. Conservator René van Beek laat aan de hand van diverse olielampjes de ontwikkeling zien. Daarna probeert Mieke zelf een olielampje te kleien.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 45

Erotiek door de eeuwen heen. Experts Joseph Estié, Willem Jan Hoogsteder, Martijn Akkerman en Mieke Zilverberg laten een aantal voorbeelden zien. De aanleiding is een 18e-eeuws doosje met een erotische afbeelding in het Spoorwegmuseum. Vroeger werd dit doosje niet openlijk getoond en was typisch voor de mancave van toen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 5

Kitty Laméris deed in 2018 een bijzondere ontdekking: ze herkende een hensbeker van de Friese adel en taxeerde de beker op 85.000 euro. Nu duikt Kitty in de geschiedenis van de Friese adel en bezoekt een fraai landhuis. Ze spreekt met de conservator erfgoed 16e-20e-eeuw van het Fries Museum, Eveline Holsappel. De Ottema-Kingma Stichting heeft de beker met steun van de Vereniging Rembrandt verworven en die in langdurige bruikleen aan het Fries Museum gegeven.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 7

Rob Driessen ziet een houten paneel, ontworpen door beeldhouwer Hildo Krop, de bekende beeldhouwer van de Amsterdamse School. Het behoorde ooit tot het interieur van Juwelier Steltman in Den Haag. Na eerst in Amsterdam de beelden van Krop te bekijken, bezoekt Rob Steltman de winkel, waar de eigenaar zeer opgewonden is over het tot nu toe missende vierde paneel.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 4

Expert Martijn Akkerman krijgt een juweel te zien dat hij herkent als een ontwerp van Bert Nienhuis. Martijn bezoekt huizen in Amsterdam-Zuid, waar tegels van Nienhuis aan de buitenkant te zien zijn. Tevens gaat hij naar het Rijksmuseum, waar conservator juwelen Suzanne van Leeuwen erg verheugd is deze broche te zien. In het museum zijn colliers en broches van Nienhuis aanwezig en deze toont zij Martijn.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 2

Robert Aronson en Joseph Estié bespreken in Kasteel Ruurlo, in de tentoonstelling 40 jaar Tussen Kunst en Kitsch, hun jarenlange ervaringen als experts van dit programma.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 9

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Anton Heyboer geboren werd. Twee kenners, expert Willem de Winter en museumdirecteur Marieke Uildriks, maken een reis door zijn leven en werk. Ze worden gevolgd wanneer ze samen een eerste selectie doornemen voor de op handen zijnde overzichtstentoonstelling in museum JAN en brengen een uniek bezoek aan het huis in Den Ilp waar hij samen met zijn vrouwen woonde en werkte. Twee van zijn toenmalige vrouwen vertellen openhartig over hun niet-alledaagse leven met hem en de onnavolgbare beslissingen die hij nam in zijn carrière.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 8

Leo Ray is vooral bekend in Israël en Litouwen en heeft veel prijzen gewonnen. Zijn schilderijen zijn betoverend van karakter. In Museum de Fundatie een schilderij van de kunstenaar die inspiratie haalt uit zijn dromen. In het Dordrechts Museum neemt Willem Jan Hoogsteder twee schilderijen onder de loep, waarvan een schilderij gesigneerd is door maker Jan Stolker. Verder komt er in het Nationaal Militair Museum Soest een zilveren tabakspot uit 1775 voorbij en een zittende Christus op een koude steen. Expert Jan Beekhuizen bekijkt dit beeldje in Museum Kranenburgh. Er zijn maar weinig beelden van een zittende Christus.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 7

In Museum de Fundatie bekijkt Jaap Polak een ketting met tijgernagels. De grootvader van de eigenaar heeft deze gekregen van zijn goede vriend Suparto, later Mangkunegara VII, vorst op Java. Hoeveel is dit waard? Wim Bouwman neemt twee beeldjes van ruiters op paarden onder de loep in het Cobra Museum. De voorwerpen komen uit de Han-dynastie. Deze werden in graven gezet om de overledene te vergezellen. De verzameling folders in het Drents Museum blijkt bijzonder. Daarnaast een flesje uit de 1e eeuw na Chr. in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam en in het Nationaal Militair Museum Soest een schilderij met daarop een koffie- en theewinkel.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 6

In Museum de Fundatie een negligé speld in het originele etui. Ook een schilderij met daarop een voorstelling van Maria Lactans, Latijn voor de 'Maria die de borst geeft'. En een blauw witte schotel die rond 1680 in Delft is gemaakt. Willem de Winter bekijkt twee schilderijen van twee boerderijen in Wierumerschouw. Een van de boerderijen is het ouderlijk huis van de eigenaar. Johan Dijkstra schilderde rond 1970 in de directe omgeving. Hij dronk daar thee en lunchte er weleens bij de bewoners. In ruil voor hun gastvrijheid, schonk hij hen deze schilderijen. Hoeveel leveren de schilderijen van een van de belangrijkste Groningse schilders op?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 5

Een stuk stof van de sleep van de bruidsjapon van prinses Margriet, gemaakt door mevrouw Bergé-Farwick, in Museum De Pont. Zij maakte alle bruidsjurken voor de koninklijke familie. Ook twee boeddhistische reliëfs die zijn gemaakt in de 2e eeuw na Chr. in Gandhara, het huidige Pakistan, komen voorbij. Expert Karl Stimm taxeert een munt die de eigenaar in een koeienvlaai heeft gevonden. Met deze munt werden huursoldaten van de Eburonen, die tegen Julius Caesar vochten, betaald. Verder: een blauwe vaas van de bekendste glasontwerper van Nederland, Andries Copier, en tegelplateaus waarop het einde van de Slag bij Waterloo in 1815 te zien is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 4

Suzanne Lambooy bekijkt in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid twee Delftse vazen. Het is een mysterie hoe de schilders te werk gingen. Expert Jaap Polak taxeert een Ottomaans borduurwerk. Martijn Akkerman neemt een broche in de vorm van een wassende maan onder de loep. Deze kan ook als haarspeld gebruikt worden. De halve maan staat symbool voor een nieuw begin en werd vaak met een huwelijk of geboorte cadeau gegeven. En hoeveel is het Nederlandse glas met daarop het oudtestamentische verhaal van het Abrahams-offer waard? Glazen met bijbelse voorstellingen zijn zeldzaam op Nederlands glas.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 3

In Museum Kranenburgh een vondst van olieverfschetsen en schetsboekjes die een inkijk geven in de werkwijze van een schilder rond 1900. Marcel Brouwer bekijkt een klokkenset, gemaakt door Hendrik Winkelman. Deze vind je niet meer in deze complete staat. De Romeinse sandaalzool, waar in de 1e tot 3e eeuw na Chr. op is gelopen, is een zeldzaam exemplaar dat goed bewaard is gebleven. Ook komt een aquarel van Anton Pieck aan bod. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog beroemd met zijn ontwerpen voor beelden die in de Efteling staan. En een houten voorouderbeeld waarop een briefje zat geplakt met daarop: veel geld waard. Klopt het briefje?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Willem Jan Hoogsteder bekijkt een uniek schilderij. Het is een raadsel wat e

Een kluwenhouder werd vanaf de eerste helft van de 18e eeuw door dames aan de rokband meegedragen zodat ze een handwerkje konden maken als ze niks te doen hadden. Hoeveel is dit waard? Willem Jan Hoogsteder bekijkt een uniek schilderij. Het is een raadsel wat er precies te zien is. Ook in het Cobra Museum; een tinnen kannetje dat een bodemvondst is uit de jaren 60 van de vader van de eigenaar en een voorhoofdsnaald die vermaakt is tot broche en een schilderij van Matthijs Röling. De moeder van de eigenaar beweert dat Röling het later terug wilde kopen, omdat er een schilderijtje van een paard op stond dat geschilderd was door zijn grootvader.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: In Museum Belvédère een krijt portret van Thérèse Schwartze. Zij schilderde

In Museum Belvédère een krijtportret van Thérèse Schwartze. Zij schilderde veel portretten van de koninklijke familie. Fred Kats taxeert een stoelklok uit de 18e eeuw. Voor vijftig euro heeft de eigenaar de klok aangeschaft. Is 'ie meer waard? Pieter Jorissen bekijkt een schilderij dat gemaakt is door Jan van der Zee. Een dag nadat de vader van de eigenaar het schilderij kocht bij zijn vriend, wilde de directeur van het Stedelijk Museum het schilderij kopen. Net te laat! Verder een zeldzaam houten kruis waarop het leven van Christus en Maria is afgebeeld en een ketting die gemaakt is door Ralph Bakker die bij de tien beste edelsmeden hoorde.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Menno Hoencamp taxeert in het Dordrechts Museum een reflectietetelesc

Expert Menno Hoencamp taxeert in het Dordrechts Museum een reflectietetelescoop waarmee je de maan ziet. In Verbeke Foundation komt een schilderij voorbij van Roger Raveel, een van de belangrijkste schilders van België uit de 20e eeuw. Later werd hij tot ridder benoemd, wat vrij uniek was. In Kasteel Wijchen zes boeken die de eigenaar erfde van zijn tante die verloofd was met kunstenaar Bert Munters. Een Chinese theepot die al vier generaties in de familie is, wordt in het Groninger Museum besproken. In het Nationaal Militair Museum bekijkt Esther Aardewerk twee prijszwepen. Zwepen werden uitgereikt ter gelegenheid van harddraverijen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: In het Jopie Huisman Museum wordt een samengestelde atlas uit 1700 met 35 ka

In het Jopie Huisman Museum wordt een samengestelde atlas uit 1700 met 35 kaarten die de hele wereld vertonen getaxeerd. De boekhandels lieten deze toen voor je binden. In het Drents Museum bekijkt Emiel Aardewerk een zilveren kraankan, dat al een aantal generaties in de familie is. Dit soort grote stukken zijn zeldzaam en werden vaak omgesmolten voor de zilverwaarde. Echter, de handgrepen en de knoppen zijn van ivoor waardoor het moeilijk te verkopen is. In Het Scheepvaartmuseum een zeldzame klok uit 1700 en een schilderij met manden vol vis van Jan Weissenbruch. Rob Driessen taxeert in Museum Kasteel Groeneveld keramieke kerststalfiguren.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Met onder andere bestek met uit hout gesneden poppetjes, twee schilderijen v

Het bestek met uit hout gesneden poppetjes heeft de schoonvader van de eigenares zelf ooit als antiquair getaxeerd. Hij besloot het te houden. Twee schilderijen van Jan Roeland worden door Paul van Rosmalen, die Roeland persoonlijk kende, getaxeerd. Roeland is een realistisch schilder die zijn werken geabstraheerd heeft. Ook komt een zilveren blaker uit 1809 aan bod. Blakers uit de 18e en vroeg 19e eeuw zijn zeldzaam. Veel zilver werd toen de Fransen naar Nederland kwamen omgesmolten. Verder in de Verbeke Foundation een schaakbord van Paul Wunderlich en een pijpenhouder in de vorm van een dierenkop. Hoeveel is deze luxueuze uitvoering waard?